Esővíz főkép

A csapadékvizek felhasználásában rejlő lehetőségek

A Földön előforduló édesvíz abszolút forrása az eső.
A szabadon felhasználható édesvízmennyiség a Föld vízkészletének csupán 0,3 százaléka.
Civilizációnk mégis úgy használja a vizet, mintha korlátlan mennyiség állna rendelkezésére.
A klímaváltozásnak az egyik első, geopolitikai értelemben is az egész emberiséget érintő hatása minden bizonnyal a vízhiány súlyosbodása lesz.

Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás és csapadékeloszlás miatt a családi- vagy társasházban élők számára éppen ezért egyre fontosabb kérdés az esővíz hasznosítása. Nagyobb mennyiségű csapadék lehullásakor és a hóolvadások alkalmával az esővíz visszatartása, csapadékvíz-tároló tartályokban, ciszternákban történő tárolása, visszaszivárogtatása, illetve a csapadékvíz-újrahasznosító rendszerek alkalmazásával történő felhasználása többszörös hasznot jelenthet:

  • Egyfelől jelentős ivóvíz-megtakarítást eredményezhet, hiszen a vízmennyiség háztartási felhasználásának legalább a felénél a vezetékes víz teljes mértékben helyettesíthető lenne esővízzel (például kertöntözés, mosás, WC-öblítés során),
  • másrészt környezetkímélő tevékenység is egyben, vagyis ezzel az eljárással csökkenthetjük a közüzemi csatornák terheltségét,
  • emellett az öntözésre természetes állapotú vizet használhatunk,
  • az eljárás mérsékeli a közterületekre kifolyó és ott esetleg károkat okozó csapadékvizek mennyiségét is,
  • nem utolsó sorban a háztartások vízfelhasználásában ezzel a befektetéssel jelentős, akár 50% vízdíj-megtakarítást is eredményezhetünk.

Egy ökológiailag optimális megoldás létrehozásával tehát, mint az esővíz gyűjtése és felhasználása, tudatosan is hozzájárulhatunk környezetünk nem kellőképpen megbecsült természeti kincsének, a Víznek ha nem is a védelméhez, de legalább a kíméletesebb kezeléséhez.

„Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz.”
(Kurt Vonnegut)

Műanyag PP ciszternáinkat egyedi igények szerint gyártatjuk (csatlakozók, beömlő nyílások, méret, fedlap), kérjen ajánlatot üzletünkben!